Energiezuinige nieuwbouw

Drie keer zo groot wonen, drie keer minder aan energie betalen. Zo doet de familie Jongejan dit.

Oude situatie van de woonplek. Voor het slopen van de 2 oude woningen kreeg de familie subsidie.

Nieuwbouw woning uit 2017.

Arie en Janine Jongejan wonen naar eigen zeggen "stik naar hun zin".

Op het dak van de schuur liggen 42 zonnepanelen.

De ventilatieunit voor de warmtepomp staat uit het zicht, achter de schuur. Ook is er geen geluidshinder hierdoor. 

Warmwaterboiler voor 21 liter warm water.

De woning heeft een authentiek karakter

Eerste steen gelegd door dochter Linde.

Wanneer je door de Veerweg in Kamperland rijdt, valt het huis op nummer 54 meteen op. Ondanks de knipoog naar het verleden, het huis past qua stijl perfect in de stijl van de straat, gaat er achter de muren een moderne en energiezuinige woning schuil. Arie en Janine Jongejan vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.

Zes jaar geleden kochten Arie en Janine het stuk grond waar nu hun huidige woning is gebouwd. Destijds stonden hier een kleine bloemenwinkel en een huisje uit het jaar 1900. Te oud om te verbouwen. Tijd om plannen te maken voor nieuwbouw. Het maken van een goed bouwplan duurde maar liefst drie jaar. Arie en Janine pakten het zeer grondig en met het oog op de toekomst aan. Het huis moest niet alleen energieneutraal worden, maar ook levensloopbestendig.

Mijn vraag; waar begin je als je zo’n plan gaat maken? Janine: ‘We waren aanwezig bij een infoavond van het voorlichtingscentrum rondom duurzaam bouwen. Dit was zeer informatief. We konden direct diverse technieken zien en voelen en al onze vragen kwijt.’ Arie: ‘Nadat we kennis hebben opgedaan gingen we er zelf verder mee aan de gang. De gemeente had een informatieve en adviserende rol, maar geeft niet aan waar je daarna naar toe moet. We hebben zelf uitgezocht welke leveranciers prijs- en kwaliteitstechnisch het beste waren. Toen ons plan klaar was, hebben we samen met een installatiebedrijf ons huis in eigen beheer gebouwd.’

Arie: ‘Tijdens de bouw kwamen we er achter dat we nog extra van diverse subsidies konden profiteren. Maar het uitzoeken en aanvragen van subsidies kost veel tijd, tijd die we niet hadden. Daarnaast konden we ook niet altijd op een akkoord wachten, daar de planning van de bouw doorging. Dat was jammer. We kwamen er wel achter dat je geen subsidie krijgt op isolatie bij nieuwbouw maar wel bij verbouw.’

De nieuwbouwwoning van Arie en Janine is drie keer zo groot als hun vorige huis, en toch betalen ze drie keer zo weinig aan energie. Sinds april 2018 wonen ze samen met hun twee dochters in hun nieuwe huis aan de Veerweg. Hun energierekening is gezakt van €400,- naar €130,- in de maand. En op termijn gaat de energierekening helemaal de prullenbak in. Het is in hun huis van 680 kubieke meter altijd een aangename 22 graden warm, er wordt elektrisch gekookt en er is geen gasaansluiting.

Waar voldoet dit huis aan?

• 15 cm schuimisolatie tussen binnen- en buitenmuur
• Dakisolatie
• 42 zonnepanelen op het dak van de schuur
• Luchtwarmtepomp
• Vloerverwarming
• Warmwaterboiler

Subsidies?

• Sloop oude woningen
• Warmtepomp
• Zonnepanelen

Toekomst?

• Om helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal te leven, zullen er nog extra zonnepanelen en een zonneboiler geplaatst worden.

Betaald €130,- per maand aan energie

Andere succesverhalen

Duurzame tussenwoning

Willem Sulkers koos voor een duurzame leefwijze omdat hij zijn acht kleinkinderen ook een goede toekomst toewenst. 

Comfort in 100 jaar oude woning

Met respect voor het
historische karakter je huis
transformeren naar een modern en comfortabel thuis. 

Energiebesparing monumentenpand

Slimme en duurzame oplossingen: daar houdt Pieter Baaijens van. Maar waar begin je met het verduurzamen van een monumentenpand?