Minder kou door je raam door

isolatieglas

Minder kou door je ramen? Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis. En het is goed voor je energierekening en het klimaat. Maar wanneer vervang je het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het je op? 

Enkel glas, dubbel glas, HR++ en triple glas... wat betekent het eigenlijk?
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. 
HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. 
Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert.


Oppervlakte temperatuur bij verschillende typen beglazing

Deze afbeelding laat zien dat een temperatuur van 20°C in de woonkamer bij enkel glas afkoelt naar 5,5°C aan de binnenkant van de ruit: een enorm warmteverlies van bijna 13°C! Bij HR++ glas is dat maar 3°C warmteverlies.

Enkel of dubbelglas vervangen

Created with Sketch.

Heb je nog ramen met enkel glas? Dan is het verstandig om al het enkel glas te vervangen door HR++ glas of triple glas. Als je huis weer aan een schilderbeurt toe is zou dat een goed moment kunnen zijn! Je bespaart daarmee niet alleen veel energie, je krijgt ook een prettiger huis: het blijft warmer en je hoort minder geluid van buiten.

Heb je nu ‘gewoon’ dubbel glas (dus dubbel glas zonder plus(sen), dan kan het zinvol zijn om dat te vervangen door HR++ in ruimtes die je regelmatig verwarmt. Zoals de woonkamer, keuken en een werkkamer die je veel gebruikt. In onverwarmde ruimtes is het financieel alleen de moeite waard om dubbel glas te vervangen als je de kozijnen gaat vernieuwen.

Triple glas in nieuwe isolerende kozijnen

Created with Sketch.

Ben je van plan om ook je kozijnen te vervangen? Kijk dan naar triple glas. Voor een hele hoekwoning kosten nieuwe kozijnen met HR++ glas €8.100,-. Ga je voor isolerende kozijnen met triple glas, dan ben je ongeveer 20 procent duurder uit. Voor een hoekwoning komt dat neer op zo’n €1.500,- extra. Maar daarmee bespaar je ook meer: €90,- per jaar extra. En voor heel wat jaren, want kozijnen en glas gaan lang mee.

Voorzetraam, folie of monumentenglas

Created with Sketch.

Is HR++ of triple glas in jouw huis niet mogelijk of woon je in een huurhuis? Dan kun je de isolatiewaarde van enkel glas ook op andere manieren verbeteren: met voorzetramen, raamfolie en monumentenglas. De besparing en het warmte-gevoel hiervan zijn vergelijkbaar met ‘gewoon’ dubbel glas.

Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder gas. De folie wordt aan de binnenkant op het glas geplakt of je spant het op het kozijn. Kozijnfolie kan je zelf aanbrengen en kost maar €2,50 per vierkante meter. Folie die direct op het raam geplakt wordt, kost bijna net zoveel als HR++ glas (inclusief het aanbrengen). 

Weetjes

HR++ glas is even duur als ‘gewoon’ dubbel glas. En op HR++ glas krijg je subsidie. Dit is niet het geval bij HR of HR+ glas. Let uiteraard wel op de voorwaarden voor de subsidie: minimaal 10m2 glas vervangen i.c.m. een andere isolerende maatregel. 

Check ook je raamkozijnen. 
Zijn jouw huidige ramen geschikt voor dikkere en dus zwaardere glassoorten zoals HR++glas? Voorkom dat het glas te zwaar is voor jouw kozijnen.

Wat kost raamisolatie? En wat levert dit op?

Wat bespaar je als je alle ramen (24 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas? Dan kost dat € 3.800. Met een subsidie van € 38 per m2 blijft daar nog € 2.900 van over. Stel, je had overal enkel glas, dan scheelt dat zo’n 500 m3 gas per jaar in je energieverbruik. Als je overal dubbel glas had, dan bespaar je 200 m3 gas per jaar.
Hieronder vind je een overzicht van de kosten en besparingen als je HR++ glas in het hele huis plaatst (in bestaande kozijnen). De besparing is vergeleken met enkel en met dubbel glas.

Tussenwoning
Kosten € 3.000
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging enkel glas 380 m3
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging dubbel glas 120 m3

Hoekwoning
Kosten € 3.800
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging enkel glas 500 m3
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging dubbel glas 200 m3

2-onder-1-kap
Kosten € 4.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging enkel glas 550 m3
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging dubbel glas 220 m3

Vrijstaande woning
Kosten € 4.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging enkel glas 550 m3
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld bij vervanging dubbel glas 20 m3

Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Met een gasprijs van € 1,50 en een subsidie van € 38 per m2 is deze investering redelijk snel terugverdiend!

Meer weten over raamisolatie?

Isoleren

Vloerisolatie

Dakisolatie

Muurisolatie