Isoleren en ventileren
Je kunt je huis op meerdere manieren isoleren. EnergieK Noord-Beveland helpt je graag om er achter te komen welke isolatiemethode voor jou en jouw huis het beste is. Op deze pagina vind je informatie over vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie en raamisolatie. Bij isoleren hoort uiteraard ook ventileren.
Warmteverlies onder de loep
Ruim een derde van alle warmte binnenshuis gaat via de muren naar buiten. Dat is uiteraard zonde. Daarom is het handig om je huis te isoleren.
Isolatiemanieren
Vloerisolatie
Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan je vloer isoleren. Maar hoe kun je jouw vloer het beste isoleren? Als je een kruipruimte hebt, kan het makkelijk aan de onderkant. Maar er zijn ook andere manieren.
Dakisolatie
Een warmer huis en een lagere energierekening. Een goed idee dus, je dak isoleren. Zelfs als er al een dunne isolatielaag op zit.
Maar hoe pak je het aan? Wat kost het, wat levert het op?
Muurisolatie
Ons werk is onze passie, onze grootste drijfveer. Het is de reden dat we elke dag weer doen wat we doen. Ons werk daagt ons met elk nieuw project uit beter te worden en meer te bereiken.
Isolatieglas
Minder kou door je ramen? Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis.
De ‘R’ van isolatiewaarde
Op onze site worden termen gebruikt zoals R-waarde. Daar vindt je hier onder meer informatie over.
Als je isolatiemateriaal uitkiest, maar beperkt ruimte hebt en er toch warm bij wil zitten, is het handig om materiaal met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) uit te zoeken. Wanneer je subsidie aanvraagt bij de Rijksoverheid moet je materiaal voldoen aan een minimale Rd-waarde van 3,5.
Rc- of Rd-waarde: wat is dat?
De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de hele constructie aan (dak/vloer/buitenmuur plus isolatiemateriaal). De Rd-waarde is de isolatiewaarde
van het isolatiemateriaal.
Rc: de R-waarde voor de totale constructie
De RC-waarde geeft aan hoe goed alle lagen samen de warmte kunnen binnenhouden. Bij een voorzetwand is het gipsplaat+ isolatiemateriaal+folie+ spouw+ buitenmuur. Je kunt het vergelijken met laagjes kleding die je aantrekt om je warm te houden.
Rd: de R-waarde voor het isolatiemateriaal
De Rd waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte de warmte vasthoudt. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatie.
De Rd-waarde staat op de verpakking van het materiaal. Voor een Rc-waarde van 4 heb je een Rd-waarde van 3,6 nodig. De overige 0,4 komt van het dak/de vloer/de buitenmuur zelf. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.
Materiaalsoorten en dikte voor Rc-waarde 4
Hieronder vind je een lijst met verschillen isolatiematerialen en dikte die voor een Rc-waarde van 4 zorgen.
Steenwol of glaswol, 13 cm
EPS piepschuimplaten, 13 cm
XPS en PUR hardschuimplaten, 13 cm
PIR of Resol hardschuimplaten, 8 cm
Vlas, hennep, schapenwol, cellulose, gerecycled katoen, houtvezel, kurk, 14-16 cm
Multifolie met 2 luchtlagen van 20 mm, 12 cm
Thermosheets van 7 lagen met 8 luchtlagen van 20 mm, 16 cm
Is jouw huis gebouwd...
...voor 1975?
Bij de bouw is geen isolatie aangebracht.
Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.
... tussen 1975 en 1992?
Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 6 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
... na 1992?
Dan heeft het bij de bouw meestal goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.
Subsidie voor isolatie van je woning
Er is een landelijke isolatie-subsidie voor huiseigenaren: de ISDE-subsidie. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas wordt hierdoor zo’n 20 procent goedkoper.
Je kunt de subsidie aanvragen als je 2 of meer maatregelen neemt, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie én vloerisolatie. Of als je één isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.