Warmtepompen

Hoe kun je duurzamer verwarmen?

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Die werkt samen met je cv-ketel en is een goede tussenstap naar een volledig elektrisch verwarmd huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20%.

Werking hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als de buitentemperatuur 7°C of kouder is en als het heel koud is neemt de cv-ketel het helemaal over. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp haalt warmte via een buitenunit uit de buitenlucht.

Wat moet je doen als je een warmtepomp wil aanschaffen?

• De verwarmingselementen moeten geschikt zijn

Created with Sketch.

De meeste warmtepompen verwarmen het cv-water tot ongeveer 45°C-50°C, terwijl een traditionele gasgestookte cv-ketel het water kan opwarmen tot ongeveer 70°C-80°C. Om te kijken of jouw verwarmingssysteem op een lagere temperatuur de woning warm krijgt, kun je de cv-ketel in het voor- en najaar op 50°C zetten. Als jouw woning dan comfortabel warm wordt, is jouw woning geschikt voor een hybride warmtepomp.

• Je huis moet goed geïsoleerd zijn

Created with Sketch.

Als je het huis met alleen een warmtepomp wil verwarmen is er meer nodig. Het huis moet dan geïsoleerd zijn tot minimaal energielabel B. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd. Als je alleen een warmtepomp aanschaft, kun je niet buiten vloer- of wandverwarming of lagetemperatuurverwarming. Mogelijk zijn ook zwaardere aansluitingen of extra groepen nodig in de meterkast. Dat kan betekenen dat er flink geklust moet worden in huis. 

• Houdt rekening met ruimte voor een groot buffervat 

Created with Sketch.

Met een volledig elektrische warmtepomp verwarm je het hele huis en al het water in de badkamer en keuken. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en heeft een groot buffervat (ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 cm doorsnee) waarvoor je in huis wel de ruimte moet hebben. Als je ook elektrisch kookt, heb je geen gasaansluiting meer nodig. 

Warmtepompweetjes

• Met de hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 50% tot 70% op je gasverbruik.

• Je gaat meer eleckticiteit verbruiken. Kies daarom naast een warmtepomp ook voor zonnepanelen. 

• Voor een hybride warmtepomp moet je huis matig geïsoleerd zijn. Voor een volledige warmtepomp moet je huis redelijk tot goed geïsoleerd zijn.

• Hybride warmtepompen kunnen vaak icm bestaande radiatoren, mits deze groot genoeg en geschikt zijn.

• De ‘gewone’ radiatorknoppen dienen vervangen te worden door thermostaatkranen zodat je in elke kamer afzonderlijk de temperatuur kunt regelen.

Stappenplan

5 belangrijke punten op een rij die handig zijn om te weten of checken voordat je een (hybride) warmtepomp aanschaft.

1. Check de plannen in je gemeente. 

Created with Sketch.

Voor zover we nu weten heeft de gemeente Noord-Beveland geen plannen om in de nabije toekomst huizen op een groot warmtenet aan te sluiten. Dat is belangrijk om te weten voordat je zelf een warmtepomp laat installeren.

2. Check je isolatie 

Created with Sketch.

Je hebt voor een hybride pomp ten minste gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en 5 tot 7 cm vloervloerisolatie en dakisolatie (dat geeft matige isolatie). Als ergens isolatie ontbreekt, pak dat dan eerst of tegelijkertijd aan. Om de woning uitsluitend met een warmtepomp te verwarmen is er meer nodig. Het huis moet dan geïsoleerd zijn tot minimaal energielabel B. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd. 

3. Check het warmteafgiftesysteem

Created with Sketch.

Om te kijken of jouw verwarmingssysteem op een lagere temperatuur de woning warm krijgt, kun je de cv-ketel in het voor-en najaar op 50°C zetten. Als jouw woning dan comfortabel warm wordt, is jouw woning geschikt voor een hybride warmtepomp.

4. Kies tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp 

Created with Sketch.

Welke je kiest is afhankelijk van de isolatie, de mogelijkheid om een buffervat te plaatsen (ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 cm doorsnee) waarvoor je in huis wel de ruimte moet hebben en de mogelijkheid om het huis ook op echt koude dagen op een lage temperatuur (45-50°C) te verwarmen.

Bij het kiezen tussen een hybride en alleen een warmtepomp maakt niet alleen de staat van je huis en je gebruik uit, ook de kosten kunnen nogal schelen. Een hybride warmtepomp kost tussen de €4.500 en €6.000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel. Voor een warmtepomp met energie uit bodemwarmte betaal je tussen de €6.000 en €20.000 (bron: Milieu Centraal), inclusief installatie. Die kosten kunnen zoveel hoger zijn, omdat één of meerdere putten moeten worden geboord, om warmte uit de grond te halen. 

5. Denk aan de buren 

Created with Sketch.

Hybride en volledig elektrische warmtepompen die de buitenlucht als bron gebruiken, hebben een buitenunit met ventilator die geluid maakt (een lage bromtoon) als hij draait. Dat is hoofdzakelijk in de herfst, winter en in het vroege voorjaar en wanneer je de warmtepomp gebruikt voor het verwarmen van water. Op het energielabel van de installatie staat hoeveel geluid de ventilator in de buitenunit produceert. Meestal is dat tussen de 35 en 45 decibel (dB). Grotere, duurdere buitenunits zijn doorgaans stiller dan de kleinere. Wil je de overlast voor de buren beperken, dan kun je een geluiddempende kast aanschaffen. Het scheelt vaak al veel gedoe als je voor de installatie langs gaat bij de buren en ze op de hoogte brengt.   

Subsidie

Je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!
Zeker bij de huidige gasprijzen!

Voor warmtepompen kun je na de installatie subsidie aanvragen. Die bedraagt tussen de €1.000,- en €2.500,- en is afhankelijk van het vermogen en de energieprestatie van het apparaat. De Investeringssubsidie Duurzame Energie vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. www.rvo.nl 

Let op: Ook de gemeente Noord-Beveland geeft een subsidie: 33% van de kosten tot een maximum van €500,- 

Verbruik Hr-ketel versus Hybride warmtepomp

Meer weten over warmtepompen?