Minder warmteverlies en meer comfort door

muurisolatie

Bij een goed geïsoleerd huis, hoef jij er uiteraard niet zo bij te zitten in je woning. Je kunt je huis op meerdere manieren isoleren. EnergieK Noord-Beveland helpt je graag om er achter te komen welke isolatiemethode voor jou en jouw huis het beste is.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Maar kan het in jouw huis? Hoeveel betaal en bespaar je precies? En waar moet je op letten?

Wat is spouwmuurisolatie?

Created with Sketch.

Een spouwmuur is een gevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur met een ruimte (spouw) van 4 tot 10 cm daartussen. Bij spouwmuurisolatie vult een gespecialiseerd isolatiebedrijf de spouw met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie aan de buitenkant.

Voldoen jouw buitenmuren wel aan de voorwaarden van spouwmuurisolatie?

Created with Sketch.

Je buitenmuren moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om de spouw te kunnen isoleren. Laat daarom altijd vooraf je muren controleren door een adviseur van een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Die kijkt met een camera of er al isolatiemateriaal inzit, of de spouw schoon is (zonder puin of uitpuilend cement) en of stenen en voegwerk in orde zijn.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Created with Sketch.

De vakmensen van het isolatiebedrijf dat je inhuurt zijn maximaal één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Zij boren gaten in de voegen aan de buitenkant van de gevel. Die gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds op een plek waar een liggende en een staande voeg elkaar kruisen. Via die gaten blazen zij het isolatiemateriaal de spouw in. Daarna stoppen ze de gaten weer netjes dicht met specie van dezelfde kleur. Daar zie je achteraf niks meer van en onderhoud is niet nodig. Geen rommel in huis dus! En aan het einde van de dag voelt je huis prettiger aan: de muren geven minder kou af, de warmte blijft beter hangen en is beter verdeeld over de ruimte.

1: Start met camerainspectie van de spouw.

2: Een professioneel bedrijf komt gaten in uw muur maken.

3: Via de gaten wordt isolatiemateriaal in de spouw geblazen.

4: De spouw kan gevuld worden met EPS-parels (bolletjes piepschuim).

Wat kost spouwmuurisolatie? En wat levert dit op?

Omdat de uitvoeringskosten en de kosten van energie het laatste jaar sterk gestegen zijn geven we een indicatie van de kosten en van de besparing op het gasverbruik. De ISDE subsidie (uitvoering door een bedrijf)  is in 2022  € 8 per m2, met een minimum van 10 m2

Tussenwoning
Kosten € 1.000
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 320 m3

Hoekwoning/2-onder-1-kap
Kosten € 2.400
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 800 m3

Vrijstaande woning
Kosten € 3.800
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 1.300 m3


Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Met een gasprijs van € 1,50 en een subsidie van € 8 per m2 is deze investering snel terugverdiend!

Muren aan de binnenkant isoleren

Je kunt de buitenmuur van je huis van binnen isoleren met voorzetwanden. Handig als je enkelsteens muren hebt (muren zonder spouwruimte), maar ook als je spouwmuurisolatie onvoldoende is en je die verder wil verbeteren.

Let op: isolatie die niet goed is aangebracht kan vochtproblemen in je huis veroorzaken!

Check voor je begint de muren

Created with Sketch.

Check de muren op schimmel en vocht. Zwarte schimmel en oppervlakkige vochtplekken zijn geen probleem: die verdwijnen juist door het isoleren van de muur. Bij gele plekken of loslatend stucwerk vraag dan advies aan een deskundige.

Hoe ga je te werk?

Created with Sketch.

Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt in huis tegen de buitenmuur aan, bij een één- steens muur met een spouw ertussen. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte. Het is slim om met de woonkamer te beginnen, omdat de verwarming daar het meest aan is. Daarna kun je als je wilt ook andere ruimtes isoleren. 

Welk isolatiemateriaal je kiest, hangt af van jouw voorkeur. Vind je het belangrijk dat het goedkoop is? Dan is glaswol of steenwol een goede keuze. Ga je voor gemak? Dan zijn kant-en-klare panelen een uitkomst. Bij weinig ruimte zijn PIR platen of resol hardschuimplaten ideaal omdat dit materiaal niet zo dik is. Voor de afwerking kun je het beste kiezen uit gipsplaten of houten OSB-platen (vlokkenplaten). Als je eerst OSB-platen en daarover gipsplaten aanbrengt heb je een stevige ondergrond om daar haken of schroeven in aan te brengen om iets op te hangen. 

Welk materiaal kies je?

Created with Sketch.

Welk isolatiemateriaal je kiest, hangt af van jouw voorkeur. Vind je het belangrijk dat het goedkoop is? Dan is glaswol of steenwol een goede keuze. Ga je voor gemak? Dan zijn kant-en-klare panelen een uitkomst. Bij weinig ruimte zijn PIR platen of resol hardschuimplaten ideaal omdat dit materiaal niet zo dik hoeft te zijn. Voor de afwerking kun je het beste kiezen uit gipsplaten of houten OSB-platen (vlokkenplaten). Als je eerst OSB-platen en daarover gipsplaten aanbrengt heb je een stevige ondergrond om daar haken of schroeven in aan te brengen om iets op te hangen. 

Let op de isolatiewaarde (R-waarde) van je materiaal

Created with Sketch.

Het belangrijkst is de isolatiewaarde (R-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. De R-waarde staat voor het warmte-isolerende vermogen van het  materiaal. Hoe hoger de R-waarde is, hoe beter het isolerend vermogen. Als je een voorzetwand plaatst of laat plaatsen, moet je minstens een waarde van 2,5 hebben om goed te isoleren. In onderstaand overzicht kun je zien hoe dik het materiaal moet zijn om die waarde te bereiken. Voor de subsidie van het Rijk moet de isolatie een R-waarde van 3,5 hebben. Op de pagina "Isoleren" is meer te lezen over de R-waarde. 

Wat kost het om je muur aan de binnenkant te isoleren? En wat levert dit op?

 
Omdat de uitvoeringskosten en de kosten van energie het laatste jaar sterk gestegen zijn geven we een indicatie van de kosten en van de besparing op het gasverbruik. De ISDE subsidie (uitvoering door een bedrijf)  is in 2022 € 38 per m2, met een minimum van 10 m2 

Woonkamer hoekwoning 30 m2
Kosten zelf plaatsen: €1.500,- | Kosten laten plaatsen: €3.100,-
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 300 m3

Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Met een gasprijs van € 1,50 en een subsidie van € 38 per m2 is deze investering snel terugverdiend!

Muren aan de buitenkant isoleren

Door isolatie tegen de buitenkant van de muren houdt je huis de warmte veel beter vast, want er zit een dikke jas omheen. Isoleren vanaf de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft veel voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. Isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren ‘geplakt’. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.

Redenen om voor buitengevel isolatie te kiezen

Je huis heeft geen spouw

Created with Sketch.

Dat is in het geval als je woning vóór 1920 is gebouwd.

De spouw is niet geschikt voor isolatie  

Created with Sketch.

Dit kan omdat de spouw smaller is dan 4 cm of omdat er te veel cementresten in zitten.

Je huis heeft groot onderhoud nodig  

Created with Sketch.

De stenen zijn poreus of het voegwerk is niet goed meer. Groot onderhoud en buitgevelisolatie is een slimme combinatie.

Je wilt je huis energieneutraal maken

Created with Sketch.

Alleen met spouwmuurisolatie red je het niet om je huis energieneutraal te maken. Bij gevelisolatie aan de buitenkant kun je 13 cm isolatiemateriaal laten plaatsen. Dat levert een totale isolatiewaarde op van 4. Met spouwmuurisolatie kun je vaak maar 4 tot 7 cm isolatiemateriaal kwijt, waarmee de gevel een totale isolatiewaarde heeft van 1,4 tot 2: een stuk lager dus! 

Let op!

Vraag op tijd een vergunning aan. Door buitengevelisolatie gaat je woning er namelijk anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van de gemeente.

Het isoleren van de buitenzijde van de gevel kun je niet zelf doen; het is een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. 

Let op eventuele vochtproblemen in de muur zoals optrekkend vocht of lekkage van de goot. Laat die eerst oplossen of kies ervoor om aan de binnenzijde van de muur te isoleren.

Houd rekening met eventuele aanpassingen aan goten en dak. Dit kan voorkomen i.v.m. lekkage.

Wat kost buitenmuurisolatie? En wat levert dit op?

Omdat de uitvoeringskosten en de kosten van energie het laatste jaar sterk gestegen zijn geven we een indicatie van de kosten en van de besparing op het gasverbruik. De ISDE subsidie (uitvoering door een bedrijf)  is in 2022 € 38 per m2, met een minimum van 10 m2 Tussenwoning 40 m2 gevel
Kosten € 7.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 320 m3

Hoekwoning 98 m2 gevel

Kosten € 19.000
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 1000 m3 


Vrijstaande woning 120 m2 gevel
Kosten € 23.000 - € 37.000 

Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 1.300 - 1.500 m3

*Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Zelfs met een gasprijs van € 1,50 en een subsidie van € 38 per m2 is deze investering door energiebesparing niet snel terugverdiend! Maar je huis ziet er ook weer als nieuw uit!

Is jouw huis gebouwd...

...voor 1975?

Created with Sketch.

Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. 
Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.

... tussen 1975 en 1992?

Created with Sketch.

Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.

... na 1992?

Created with Sketch.

Dan heeft het bij de bouw meestal goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

Meer weten over muurisolatie?

Isoleren

Vloerisolatie

Dakisolatie

Raamisolatie