Het belang van goed 

ventileren

Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. In de meeste huizen is de ventilatie niet goed. In veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten. En naarmate we meer kieren dichtstoppen om energie te besparen, wordt de lucht steeds minder ververst.

Ventileren of Luchten

We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en in een aantal huizen wordt nog gerookt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes. 

Ventileren

Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. In veel huizen is de lucht ongezond omdat bewoners niet genoeg ventileren. 

Luchten

Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat zal de vervuiling zich weer ophopen. 

Zelfregelend rooster: minder tocht

Created with Sketch.

Zelfregelende roosters reageren op de winddruk: als de wind erop staat, gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind gaan ze meer open. Zo laten ze een constante hoeveelheid lucht door en heb je geen last van tocht. Je kunt kiezen tussen mechanische roosters met verende klepjes en elektronische roosters met een sensor die de luchtdruk meet.

Zelfregelende roosters kun je in elk huis plaatsen.
• Kies ervoor om deze roosters te plaatsen wanneer je ook ramen of kozijnen wilt vervangen.
• Maak bestaande naden en kieren dicht voor minder tocht.
• Zelfregelende roosters kosten ongeveer €100,- per meter.

Ventilatie vraaggestuurd maken

Created with Sketch.

Een mechanisch ventilatiesysteem met een centrale ventilatie-unit kun je vraag-gestuurd laten maken. In de woon- en slaapkamers komen dan CO2-sensoren, in de keuken en badkamer vochtsensoren. Die regelen dat er meer of minder verse lucht wordt aangezogen.

• Zijn er veel mensen in de kamer, of ben je aan het douchen of koken, dan wordt er meer verse lucht aangevoerd. 
• De aanpassing kost tussen de €3.000 en €4.500, afhankelijk van het systeem en het aantal sensoren. 

Centrale ventilatiebox vervangen

Created with Sketch.

Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben mechanische ventilatie. Er is dan een centrale ventilatie-unit die de lucht in huis afvoert. Oudere units hebben vaak nog een ventilator op wisselstroom. Je weet of je dit systeem hebt, als er op het typeplaatje de letters AC staan. Het is slim om de oude ventilator te vervangen door een ventilator op gelijkstroom: die gebruikt veel minder stroom.

• Vervangen kost zo’n €400,- (inclusief btw en arbeidsloon). 
• Je bespaart er zo’n 130 kWh per jaar mee, dat is €30,- per jaar. 
• De ventilator gaat zo’n 15 jaar mee, dus de kosten verdien je terug.

Ventilatie-unit in woonkamer

Created with Sketch.

Een lokale ventilatie-unit regelt de ventilatie in één ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. De ventilatie-unit komt in de buitenmuur en zorgt in de kamer waar hij hangt voor de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Het zuinigst én meest comfortabel is een unit met een CO2-sensor (vraag-gestuurd) die de binnenkomende lucht alvast opwarmt met de uitgaande lucht (warmteterugwinning, wtw).

• Een ventilatie-unit in de buitenmuur kun je in elk huis plaatsen.
• Houd wel bij een huis met mechanische ventilatie de deur van de woonkamer naar de gang en/of keuken zo veel mogelijk dicht, dan werkt de warmteterugwinning het best.
• Een lokale ventilatie-unit met warmte-terugwinning en een CO2-sensor kost gemiddeld € 2.450,-. Met het plaatsen erbij ben je zo’n €3.500,- kwijt.
• Met de lokale ventilatie-unit bespaar je ongeveer €100,- per jaar op je gasverbruik. 

Ventilatietips voor jouw huis

Natuurlijke ventilatie (via roosters en open raampjes) verbeter je flink met een ventilatie-unit in de woonkamer en zelfregelende roosters in de slaapkamers.

• Ga je glas of kozijnen vervangen? Laat er meteen zelfregelende roosters in plaatsen, dat kost niet zo veel meer dan gewone roosters.

Mechanische ventilatie verbeter je met zelfregelende roosters of door het systeem vraag-gestuurd te maken. Je kunt ook een aparte ventilatie-unit in de woonkamer plaatsen.

• Werkt de ventilator van jouw mechanische ventilatiesysteem op wisselstroom? Vervang hem door een ventilator op gelijkstroom: dat scheelt flink in het stroomverbruik.

• Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Kijk of een ventilatiewarmtepomp voor jou interessant is. Die gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis mee te verwarmen: daarmee bespaar je op je verwarmingskosten.

• Maakt de ventilator veel lawaai? Laat die dan nakijken door een installateur. Goed schoonmaken van roosters en filters en achterstallig onderhoud inhalen kan de klachten verhelpen, én de capaciteit van het ventilatiesysteem verbeteren. 

• Heb je mechanische of balansventilatie? Laat die elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

• Laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.

• Heb je nog een geiser? Zorg dat die een afvoer naar buiten heeft. 

• Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter.

Meer weten over ventileren?