Nooit meer koude voeten met 

vloerisolatie

Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan je vloer isoleren. Maar hoe kun je jouw vloer het beste isoleren? Als je een kruipruimte hebt, kan het makkelijk aan de onderkant. Maar er zijn ook andere manieren. Wat kost het en wat bespaar je ermee? 

VLOERisolatie

Created with Sketch.

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Dat kan aan de onderkant van de vloer, maar ook bovenop de vloer. Omdat het isolatiemateriaal tegen de vloer aan zit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. En dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Isolatie BOVEN je vloer

Created with Sketch.

Heb je een betonnen ondervloer en geen of een lage kruipruimte? Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is en toch goed isoleert (bijvoorbeeld 6 cm PIR met Rd-waarde 2,3). Bovenop het isolatiemateriaal leg je 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels).

Heb je een houten ondervloer? Dan kun je eventueel bovenop de vloer isoleren, maar alleen als je een kruipruimte hebt die droog en goed geventileerd is. Bij een vochtige kruipruimte heb je kans op houtrot. Dat komt doordat er geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte kan worden gelegd. Heb je géén kruipruimte? Ga dan niet bovenop de houten vloer isoleren.

Overweeg om direct ook vloerverwarming aan te (laten) leggen. Dat geeft meer mogelijkheden voor een warmtepomp!

Isolatie ONDER je vloer

Created with Sketch.

De makkelijkste manier om je vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Dat betekent wel dat je een kruipruimte moet hebben die minimaal 50 cm hoog is én een ingang heeft. Anders kun je niet onder de vloer ‘kruipen’ om het isolatiemateriaal vast te maken. Check daarom eerst of je een kruipruimte hebt, hoe hoog die is en of je er in kunt komen. Pas daarna kun je bepalen welke aanpak het beste bij jouw vloer past.

Houten vloer
Je kunt een houten vloer isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de houten balken waar de vloer op rust of met thermokussens ( bijv.Tonzon). Een andere manier is om de vloer te isoleren door een dikke schuimlaag Icynene er tegen te spuiten. Omdat dit materiaal dampopen is in tegenstelling tot PUR, kan dit materiaal onder de houten vloer gespoten worden. Als er vocht komt tussen de isolatielaag en de houten vloer kan er houtrot optreden.

Beton vloer
Een betonvloer kan geïsoleerd worden met PUR-schuim, Icynene-schuim of met thermokussens. Icynene is ook een polyurethaan-product met dit verschil dat het water-geblazen wordt opgebracht in tegenstelling tot PUR. Icynene vormt net als gespoten pur een dikke laag schuim omdat het tot wel 100 keer uitzet zodra het is opgespoten. De laag heeft een open celstructuur en dicht alles luchtdicht af, maar is wel dampopen in tegenstelling tot PUR.

BODEMisolatie

Created with Sketch.

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer zit nog een luchtlaag. Die lucht is tamelijk koud en wordt geventileerd. Omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is, verlies je bij bodemisolatie toch nog warmte via de vloer. Het effect is daardoor minder groot dan bij vloerisolatie.

Als er regelmatig water onder de vloer staat of de kruipruimte niet hoog genoeg is om isolatie onder de vloer aan te brengen dan kun je de ruimte ook laten vullen met polystyreen bolletjes of chips of met schelpen. De polystyreenbolletjes drijven op het water, schelpen drijven niet, hebben een prima vochtregulerend vermogen, maar isoleren nauwelijks.

Let op de volgende zaken:

• Er moet voldoende ventilatie in de kruipruimte zijn, omdat er anders radongas kan ophopen. Ook zijn er eisen voor de gasbuis als die onder de vloer loopt.
• Zorg dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet afsluit.
• Ventileren is extra belangrijk als je een houten vloer hebt, anders kan het hout gaan rotten.
• Bij een betonnen vloer is ventilatie soms niet nodig als aan de volgende voorwaarden voldaan is:
1. De betonnen vloer is luchtdicht zodat er geen radongas in de woning kan komen.
2. Er ligt géén gasbuis zonder mantelbuis in de kruipruimte.
3. Er liggen géén leidingen in de kruipruimte die bereikbaar moeten blijven.


Vloerisolatie met thermokussens

Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. 
De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. 

Let op:
• De ruimte onder de vloer moet min of meer droog zijn
• Laat verroest leidingwerk vervangen voordat je gaat isoleren.
• Als er muizen leven onder de vloer kunnen bepaalde isolatiemiddelen zoals reflectiefolie vaak niet toegepast worden.

Wat kost vloerisolatie en wat bespaar je aan  energie?

 
Omdat de uitvoeringskosten en de kosten van energie het laatste jaar sterk gestegen zijn geven we een indicatie van de kosten en van de besparing op het gasverbruik. De ISDE subsidie (uitvoering door een bedrijf)  is in 2022 € 11 per m2, met een minimum van 20 m2 

Tussenwoning
Kosten € 1.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 250 m3 


Hoekwoning
Kosten € 1.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 260 m3 


2-onder-1-kap
Kosten € 1.900
Jaarlijkse besparing gas 330 m3

Vrijstaande woning
Kosten € 2.900
Jaarlijkse besparing gas 500 m3

Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Met een gasprijs van € 1,50 en een subsidie van € 11 per m2 is deze investering snel terugverdiend!


 



Meer weten over vloerisolatie?

Isoleren

Dakisolatie

Muurisolatie

Raamisolatie