Duurzaam wonen

Stappenplan:

zo verduurzaam jij je huis

Elk huis is uniek. Om je huis te verduurzamen begin je met een goed uitgedacht stappenplan. Er zijn grote uitgaves, maar besparen op energie kan gelukkig ook al met kleine aanpassingen. 


1: Geef jezelf de tijd en maak een plan

Probeer te voorkomen dat je onder tijdsdruk beslissingen moet nemen, bijvoorbeeld omdat je ketel stuk gaat. Vraag een EPA-advies, offertes en subsidies aan.

2: Isoleer wat je kunt

Dat is altijd winst, maar schiet er niet in door. En denk ook aan de ventilatie; die hoort er ook bij.

3: Experimenteer met een lagere keteltemperatuur 

De meeste ketels worden met een fabrieksinstelling van 80 graden C geplaatst. Om een hoog rendement te halen (= warmte terugwinnen uit de rookgassen)  mag de temperatuur van het water dat uit de radiatoren teruggaat naar de ketel niet hoger zijn dan 58 graden C. Daarom is het verstandig om de ketel zo in te stellen dat het water niet warmer wordt dan 60 graden. Ook in matig geïsoleerde huizen is dat voldoende om het huis goed te verwarmen. In een goed geïsoleerd huis is 55 of zelfs 50 graden al voldoende. Dat scheelt aanzienlijk op je energierekening. Op de website "zetmop60.nl" vind je een praktische instructie voor iedere CV-ketel hoe je dat moet doen.

Verdere stappen

Zonnepanelen

Zelf je eigen energie opwekken doormiddel van zonnepanelen op het dak van je woning. Waarom zou je dat niet doen?

Warmtepompen

Hybride warmtepompen of compleet van het gas af. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Ventilatie

Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen.

Eenvoudige besparingen

Hier vind je allerlei tips waarmee je je energierekening lager kunt krijgen en je wooncomfort kunt verhogen.

Je huis compleet verduurzamen

Wat kost het en wat levert het op?


Omdat de uitvoeringskosten en de kosten van energie het laatste jaar sterk gestegen zijn geven we bij de verschillende maatregelen een indicatie van de kosten (voor een gemiddelde hoekwoning) en van de besparing op het gasverbruik. De ISDE subsidie (uitvoering door een bedrijf)  kun je vinden op www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Een voorbeeld:
Schuin dak met verwarmde zolder
Kosten € 4.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 800 m3

Schuin dak onverwarmde zolder
Kosten € 4.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 450 m3

Plat dak
Kosten € 3.200
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 700 m3

Isoleren zoldervloer
Kosten € 650
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 450 m3


Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Met een gasprijs van € 1,50 en een ISDE-subsidie van € 30 per m2 is deze investering snel terugverdiend!



Financieringstip

Wanneer je wilt beginnen met het verduurzamen van je woning dan is het handig om vooraf financieringsmogelijkheden met je bank door te nemen. Zij kunnen je vaak verder helpen met een goed financieringsplan zodat je geen grote kosten in één keer hebt maar wel het directe voordeel van lagere energiekosten. Kijk subsidies en leningen ook eens op de subsidiewijzer (www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/) Zo ben je lief voor je portemonnee, je wooncomfort en het milieu.

Meer weten over het verduurzamen van je woning?

Vul alstublieft onderstaand contactformulier in.
Bij "Bericht" graag ook uw adres, postcode en woonplaats benoemen.

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.