Een comfortabeler huis door 

dakisolatie

Een warmer huis en een lagere energierekening. Een goed idee dus, je dak isoleren. Zelfs als er al een dunne isolatielaag op zit. 
Maar hoe pak je het aan? Wat kost het, wat levert het op?

Schuin dak isoleren

Heb je een schuin dak zonder isolatie of met oud materiaal dat je wilt vervangen? Je kan het op drie verschillende manieren aanpakken. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt vooral af van de manier waarop je de zolder gebruikt. Gebruik je de zolder als woon-, werk- of slaapkamer? Dan kun je het beste het dak isoleren. Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte en kun je hem afsluiten met een luik of deur? Dan kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Binnenkant van je dak isoleren

Created with Sketch.

Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Doe het meteen goed en kies voor zeer goede isolatie, bijvoorbeeld een dikke laag glaswol of steenwol. Als je handig bent, kun je dit zelf doen: dat scheelt veel in de kosten. Zorg dan wel dat je goed weet hoe je dak in elkaar zit. Als er bijvoorbeeld al een dampdichte folie aan de buitenzijde op het dakbeschot ligt kan vocht in de constructie niet meer weg. Niet goed isoleren kan tot grote schade aan de constructie leiden door vocht en houtrot. Als je niet teveel ruimte wil verliezen aan de binnenkant, kun je een materiaal kiezen dat met een dunnere laag net zo goed isoleert. Ook goed om te bedenken: als het plafond netjes is afgewerkt, valt het ruimteverlies vaak minder op.


Nadrukkelijke waarschuwing: controleer de damp open constructie aan buitenzijde van het dak!

Buitenkant van je dak isoleren

Created with Sketch.

Heb je nieuwe dakpannen nodig of ga je het dak renoveren? Dan kun je je dak ook vanaf de buitenkant laten isoleren. De dakpannen gaan eraf, bovenop het dakbeschot wordt isolatiemateriaal gelegd en daarna gaan de pannen er weer op. Dit geeft super goede isolatie. Het isolatiemateriaal wordt niet onderbroken door de balken van het dak en er is ruimte voor een dikke laag. Dit is altijd een klus voor een professioneel bedrijf. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt.

Zoldervloer isoleren

Created with Sketch.

Is je zolder alleen geschikt als opbergruimte en kun je hem afsluiten met een deur of een luik? Dan is het een goed idee om de zoldervloer te isoleren. Je bespaart net zoveel energie als wanneer je het dak zou isoleren, maar je hebt minder materiaal nodig. Een makkelijke manier om de zoldervloer te isoleren, is met isolatieplaten waar je ook op kan lopen. Die leg je op de zoldervloer en daarmee ben je in één keer klaar. Maar je kunt ook isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of steenwol) tussen de vloerbalken leggen en daarop planken of vloerplaten. Zorg in beide gevallen voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal.

Plat dak isoleren

Een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar wel altijd met een professioneel bedrijf. Hoe handig je zelf ook bent: je kunt dit beter niet zelf doen, want het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is heel groot. Het isolatiebedrijf brengt de dakisolatie vanaf de buitenkant aan. Het materiaal komt onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande laag.

Let op: Een plat dak isoleren aan de binnenzijde is geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot.

Bestaande dakisolatie verwijderen en vernieuwen

Created with Sketch.

De beste isolatie ontstaat als het isolatiebedrijf eerst de dakbedekking weghaalt. Op het platte dak komen dan isolatieplaten, daarop waterdicht materiaal, en daar weer op een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Als alternatief kun je ook een verlaagde rand in de isolatie van je dak maken van circa 10 cm. breed, zorg daarbij wel dat er minstens 30 mm isolatie op de gevormde gootbodem ligt. Bij een lage dakrand is de kans groot dat het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp als het hard waait. De dakrand moet daarom minstens 10 cm hoog zijn.

Isolatieplaten bovenop bestaande dakbedekking

Created with Sketch.

Een tweede mogelijkheid is dat het isolatiebedrijf drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking legt. De bestaande dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM) blijft dus zitten, daarbovenop komen de dakisolatieplaten.  Om te voorkomen dat de platen wegwaaien, komt er een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie op en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking nog goed is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt en de dakrand minstens 10 cm hoog moet zijn.

Weetjes

Heb je een groen dak (bedekt met sedum of planten)?
Dat geeft wel enige isolatie, maar dat is geen vervanger van goede dakisolatie. Je hebt nog steeds (extra) isolatie nodig.

Is je schuine of platte dak matig geïsoleerd?
Wanneer je isolatielaag dunner is dan 8 tot 10 centimeter, dan is het rendabel om het te verbeteren naar goede of zeer goede isolatie. 

Welke isolatiemanier is het meest geschikt?
Welke manier het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van de dampremmende laag. Is die aanwezig en waar in het dak? Hout dat opgesloten zit tussen twee dampremmende lagen kan namelijk te vochtig worden en gaan rotten. 

Laat altijd een deskundige meekijken
Als je zelf de isolatie wil verbeteren, laat dan een deskundige meekijken! Zo voorkom je onverwachte problemen met de constructie.

Check eerst of er al isolatiemateriaal aanwezig is.
Beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.

Wist je dat je de winst
van dakisolatie kunt vergelijken met een spaarrente van 8%?!

Is jouw huis gebouwd...

...voor 1975?

Created with Sketch.

Bij de bouw is waarschijnlijk geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de vorige bewoners nog isolatie of dubbel glas aangebracht.

... tussen 1975 en 1992?

Created with Sketch.

Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 8 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.

... na 1992?

Created with Sketch.

Dan heeft het bij de bouw meestal goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je vaak niet te verbeteren.

Wat kost dakisolatie? En wat levert dit op?

Omdat de uitvoeringskosten en de kosten van energie het laatste jaar sterk gestegen zijn geven we een indicatie van de kosten (voor een gemiddelde hoekwoning) en van de besparing op het gasverbruik. De ISDE subsidie (uitvoering door een bedrijf)  is in 2022 € 30 per m2, met een minimum van 20 m2
 
Schuin dak met verwarmde zolder
Kosten € 4.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 800 m3

Schuin dak onverwarmde zolder
Kosten € 4.500
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 450 m3

Plat dak

Kosten € 3.200
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 700 m3 


Isoleren zoldervloer
Kosten € 650
Jaarlijkse besparing gas gemiddeld 450 m3


Met je energiecontract bij de hand kun je dan zelf uitrekenen wat de besparing in euro's is. Met een gasprijs van € 1,50 en een subsidie van € 30 per m2 is deze investering snel terugverdiend!

Meer weten over dakisolatie?

Isoleren

Vloerisolatie

Muurisolatie

Raamisolatie