Comfort in 100 jaar oude woning

Met respect voor het historische karakter je huis transformeren naar een modern en comfortabel thuis. 

Dit jaar viert het huis van de familie Willemse uit Kortgene haar 100ste verjaardag. Met respect voor het historische karakter van de woning heeft de familie Willemse de afgelopen 11 jaar hun huis stap voor stap getransformeerd naar een modern en comfortabel thuis.

‘Ons huis was in 1982 voor het laatst verbouwd. Toen wij in 2007 besloten om onze nieuwbouwwoning in te ruilen voor deze vrijstaande oude woning, wisten we dat er veel werk op ons zou liggen wachten.’ Remco: Stukje bij beetje maakten we ons huis steeds duurzamer en comfortabeler. Alle buiten- en binnenmuren zijn geïsoleerd met rockwool. Ook onze eikenhouten vloer is geïsoleerd, net als het plafond. Zodra we iets aan onze woning verbeterden, zagen we onze energierekening dalen en ons wooncomfort stijgen. We zijn ten opzichte van 2008 drastisch verminderd in gas en elektraverbruik. Met de 12 zonnepanelen die we recent op ons dak gelegd hebben zal onze energierekening nog verder dalen. Onlangs heb ik ook ons dak aan de binnenzijde geïsoleerd met 8 cm dikke PIR-platen met een aluminium coating. De zolder is nu tochtvrij, helemaal droog en met de koude dagen in februari was het er zelfs aangenaam warm.’.

Het is veel werk en kostbaar om een ouder huis te moderniseren. Hoe pakte je dit aan? ‘Samen met de bouwtechnische ondersteuning van een professionele timmerman heb ik veel werk zelf kunnen doen. Qua kosten hebben we gebruik gemaakt van gemeentelijke subsidies. Jaarlijks mag je maximaal €1000,- subsidie per huishouden aanvragen, dus smeerden we de grote kosten over meerdere jaren uit. De zolderisolatie heeft ons bijvoorbeeld maar €850,- aan materiaal gekost. Na aftrek van de subsidie van €500,- van de Gemeente Noord-Beveland dus netto €350,-. Op de website van de Vereniging Eigen Huis en van Milieucentraal staan goede tips hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken en waar je op moet letten. Ook kun je daar gebruik maken van  collectiviteitsaanbiedingen. Zeker een aanrader om daar eens op te kijken!’

Wanneer je in een oud huis woont, betekent het dat er altijd wel iets aan te verbeteren is. Ik vraag aan Remco wat hij in die 11 jaar anders gedaan zou hebben met de wetenschap van nu. ‘Naast het isoleren van onze muren hebben we ook al onze ramen van HR+ glas voorzien. Dit was 11 jaar geleden het beste glas dat er was. Nu zou ik voor HR++ of driedubbel glas kiezen. Ook zou ik nu de vloer met houten balken en planken niet meer herstellen, maar beton storten en vloerverwarming aanbrengen. In principe zijn wij als gezin met twee puberkinderen een grootverbruiker voor wat betreft elektra- en gasgebruik. Maar toch zitten wij ver beneden de norm. Dit laat zien dat je wel degelijk in een oud huis kunt wonen met dezelfde comfort van een moderne woning.’

Remco Willemse is samen met zijn vrouw en 2 puberkinderen een grote energieverbruiker. Maar doordat hun huis gemoderniseerd is, zitten zij als gezin ver beneden de norm.

Waar voldoet dit huis aan?

• Rockwool isolatie tussen binnen en buitenmuren
• Vloerisolatie
• Dakisolatie
• Zonnepanelen, 12 stuks, 4320Wp
• Thermostaatkranen op verwarming
• Gesloten houtkachel met hoog rendement
• Zuinige warmtepompdroger en wasmachine
• Ledverlichting in de hele woning
• Radiatorfolie 

Subsidies?

• Ieder jaar rond de €1000,-.

Toekomst?

• Warmteboiler 
• De radiatoren zullen nog waterzijdig ingeregeld worden.

Betaald €170,- per maand aan energie

Andere succesverhalen

Energiezuinige nieuwbouw

Drie keer zo groot wonen, drie keer minder aan energie betalen. Zo doet de familie Jongejan dit.

Duurzame tussenwoning

Willem Sulkers koos voor een duurzame leefwijze omdat hij zijn acht kleinkinderen ook een goede toekomst toewenst. 

Energiebesparing monumentenpand

Slimme en duurzame oplossingen: daar houdt Pieter Baaijens van. Maar waar begin je met het verduurzamen van een monumentenpand?